Barc Architects - architectural and interior design. We specialise in the design and delivery of high quality contemporary buildings, extensions and renovations in Devon and the South West.

Sylvan Avenue

Construction of rear single storey extension

Location: Exeter, Devon
Client: Private
Status: Complete
Photographer: Tom Hargreaves

The owners came to us with a clear brief. They wanted to replace their existing garage and polycarbonate lean-to extension with a new ground floor extension which would serve to expand their living space downstairs providing them with an open plan living and dining area connected to their recently refurbished kitchen and lounge. They also wanted separate areas for them to be able to work at a desk from. These spaces needed to be as secluded as possible but still connected to the rest of the living space. They also wanted a new, rear entrance which could be used to access the property, in particular, when they were returning from surfing trips. Storage for surfboards and an easily accessible shower were incorporated on this rear entrance route so that they could easily store their gear and keep sand and wetsuits out of the main living areas. The existing garden was also important to the owners and our design set out to improve both the visual and physical connection to the outside.

The exterior comprised of black stained Douglas Fir timber cladding with lighter coloured projecting timber surrounds framing the windows. These were incorporated to provide shading on the south elevation but also to contrast against the dark cladding. The extra depth of the window reveals also meant the changing light and shadow created throughout the day added some interest and a feeling of solidity and depth to the extension. A zinc, standing seam, butterfly roof reduces the potential for overshadowing in the garden and allowed us to create a centrally placed, hidden, box gutter and feature rain chain carrying rain away from the junction of the two mono-pitched roofs. This rain chain was positioned near the corner glazing so the owners can appreciate the water running down the chain from the inside when it was raining, rather than trying to hide the surface water drainage away at source. Internally a wood burner and solid timber parquet floors add a cosy feel to the new extension.