Barc Architects - architectural and interior design. We specialise in the design and delivery of high quality contemporary buildings, extensions and renovations in Devon and the South West.

Sandhills

A Design Focused, Contemporary Beach House with Expansive Views.

Location: Saunton Sands, North Devon
Client: Private
Status: Completed December 2014
Photographer: Tom Hargreaves

Caroline Shortt in Exeter, Devon, UK on Houzz

This project involves the demolition of an existing bungalow and the erection of a new contemporary beach house, designed to accommodate three generations of the same family.  The clients gave their new home considerable thought, from how they wanted to experience views from bed to the sounds of wind and waves they wanted to hear when stepping out onto the balcony.  They asked for warming shafts of sunlight, efficient functioning of space and storage for easy to clean spaces, and snugs where children could escape from adults entertaining friends.

The result is a beach house in which boundaries between inside and out are dissolved, carefully designed glazing ensures that the clients are connected to the surrounding elements and every opportunity is taken to maximize the stunning views across Saunton Sands and Braunton Burrows. Externally, the building nestles into the Saunton hillside and its stepped form and layered use of materials separate it into distinct elements. Sited in a south facing orientation, the home will be sustainable with renewable energy technologies integrated throughout.

The east west circulation route acts as a gallery space, storage zone and services area. It incorporates elements of delight with secret hideaways, window seats, reading and study areas. Weaving its way through the house, it becomes a vital artery which opens and closes itself to the living quarters and private spaces. It visually links young and old from upper to lowermost level with sliding panels, granting the different generations privacy when desired. The north south route is about framing the spectacular views, a stone staircase, overlooking the protected courtyard and landscape beyond, leads down to the open plan living area.

The original concept design was undertaken by Jamie Falla and Caroline Shortt whilst part of BAS Mooarc.

Sandhills published:
Manor-Logo